Referat – Roboter og Kunstig intelligens

Digitalisering og digital transformasjon – Foredrag av Arne Krokan.

Den 8. januar holdt Krokan et foredrag om hvilke muligheter kunstig intelligens gir og hvordan denne teknologien utvikler seg. Krokan viste frem flere eksempler på sammenhengen mellom roboter og kunstig intelligens, og hvordan roboter gjør endringer i samfunnet.

Det aller første Krokan gikk igjennom var et eksempel der han viste frem roboten Baxter, som er produsert av selskapet Rethink Robotics. Det spesielle med denne roboten er at det er den første roboten som er laget der man ikke trenger å programmere noe nytt for at roboten skal gjøre nye ting. Den lærer altså nye ting selv på lik linje som vi mennesker også lærer oss nye ting. Dette var altså et eksempel på hvor langt kunstig intelligens har kommet. Krokan forklarte videre hvordan roboter i fremtiden kommer til å ta over jobber som ellers ville vært utført av oss mennesker. Samtidig sier Krokan at det ikke er noe grunn til å være urolig, da det vil oppstå nye arbeidsplasser og nye muligheter med denne teknologien. Gjennom foredraget kom Krokan med flere eksempler knyttet til kunstig intelligens og roboter:

 • Robothunden Spot (av Boston Dynamics). Dette er en robot som politiet i USA har brukt til arbeid som inneholder høy risiko. Denne roboten klarer å åpne dører selv og manøvrerer seg frem ved hjelp av et høyt antall sensorer.
 • Amazon prime air, en leveringstjeneste utviklet av Amazon der droner leverer pakker innen 30 minutter etter at kunder har gjort en bestilling. Amazon har allerede levert den første pakken, men har ikke kommet fullt i gang med tjenesten enda. De har søkt patent på en slags gammeldags bikube som vil være et senter der dronene oppholder seg når de ikke er ute og leverer pakker.
 • Kirurger som bruker roboter til å gjennomføre kirurgiske operasjoner.
 • Moley robotics, robotkokker som lager mat til deg i ditt eget hjem.

Etter at Krokan hadde gått igjennom og forklart hvordan selskaper kombinerer kunstig intelligens og roboter gikk temaet videre til kunstig intelligens. Det første han forklarte her var hva det motsatte av kunstig intelligens er, altså «naturlig dumhet». Han viste videre frem «turing test» (illustrert under) som er en test designet for at man kan finne ut om en kunstig intelligens er i stand til å tenke som et menneske.

Testen går ut på at person C skal kommunisere med A (datamaskin) og B (menneske) for å finne ut av hvem som er datamaskin og hvem som er menneske. Slike tester kan hjelpe selskaper å utvikle gode chatbots og finne ut av hvor lik en kunstig intelligens er et menneske. Krokan viste videre frem Howard Gardener sine 8 intelligenser:

 • Relasjoner – forstå mennesker
 • Selvinnsikt – forstå seg selv
 • Bodysmart – kroppslig
 • Bildesmart – visuell
 • Musikalsk
 • Ordsmart
 • Logisk / matematisk
 • Naturalistisk

Videre fikk vi flere eksempler der han forklarte tanker og fakta rundt eksemplene. Her er noen av de:

 • Waverly labs, in-ear buds som oversetter språk i sann tid. Ved hjelp av slike produkter kan man holde en samtale med hverandre på flere forskjellige språk.
 • Apple emotiont, kan karlegge om man er glad, sur, forelska osv. ved hjelp av sensorer.
 • Supervised learning vs unsupervised learning

Artikkel

https://www.nettavisen.no/okonomi/studie-roboter-har-storre-tillit-enn-sjefer-i-arbeidslivet/s/12-95-3423865593

Artikkelen handler om en studie som viser at roboter har en større tillit enn sjefer i arbeidslivet. Studien har kommet frem til at to av tre arbeidstakere stoler mer på sine robotkolleger enn på sjefen. Ekspertene mener også at dette er relevant for norsk arbeidsliv. Studien ble gjennomført av IT-selskapet Oracle og tenketanken Future Workplace med over 8000 ledere og ansatte i ti forskjellige land. Hovedpunktene som kom frem i studien er følgende.

 • 64 prosent stoler mer på roboter enn sin egen sjef
 • 82 prosent mener at roboter kan utføre enkelte oppgaver bedre enn sjefen
 • 65 prosent er positivt innstilt og takknemlige for å ha robotifiserte medarbeidere

Jeg valgte denne artikkelen fordi jeg synes det er interessant å se hvordan kunstig intelligens ikke bare kan utføre arbeidsoppgaver, men også få høy tillit hos de ansatte. Samtidig mener ekspertene at roboter ikke tar fra oss jobbene, men heller skaper mer tid til andre ting. Som Krokan sier i artikkelen vil jobber først og fremst skifte innhold, framfor å forsvinne. Det er også interessant å se hva artikkelen sier om hvordan sosiale medier kan bidra til at man stoler mer på maskiner. Det at vi mennesker kobler oss ut av sosiale situasjoner gjennom telefonen, og kan skru av om det blir for mye for oss er spennende punkter som det er interessant å følge med på videre.

Thomas H. Enger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *